loader image

Onze beleggingsvisie

Crypto-assets zijn uiterst disruptief en hebben als belegging daarom een enorm groeipotentieel. De mogelijkheid om digitaal eigendom decentraal vast te leggen en over te dragen biedt een scala aan innovatieve oplossingen die we nu nog niet allemaal kunnen bevatten. Net zo goed als dat we dertig jaar geleden niet konden voorzien wat het internet voor invloed zou krijgen op ons huidige dagelijkse leven. Crypto-assets en blockchaintechnologie zijn dan ook geen oplossing op zoek naar een actueel probleem, maar bieden mogelijkheden voor een nog grotendeels onbekende toekomstige behoefte.

Vrijwel alle crypto-assets bevinden zich in meer of mindere mate in de experimentele fase, waarbij de waarde vooralsnog speculatief is, gebaseerd op een verwachte waardestijging in de toekomst. Dat maakt beleggen in crypto-assets onzeker en risicovol, maar het creëert tegelijkertijd de kans op een mooi rendement.

.

Waarom zou je beleggen in crypto-assets?

In deze video vertelt Boudewijn Rooseboom over de voornaamste toepassingen van crypto-assets en waarom zij ondanks het hoge risico toch een goede belegging kunnen zijn.

Disruptieve innovaties

De meest tot de verbeelding sprekende toepassing van crypto is die van decentraal betaalmiddel. Het is daarom niet zo vreemd dat de meeste disruptieve innovaties momenteel plaatsvinden in de financiële sector. Decentralised Finance, ook wel bekend als DeFi, is de afgelopen jaren enorm gegroeid. DeFi maakt het mogelijk om zonder tussenkomst van een centrale partij in crypto te handelen, crypto uit te lenen en verzekeringen in crypto af te sluiten. Stuk voor stuk diensten die vooralsnog waren voorbehouden aan reguliere financiële instellingen.

Wereldwijd wordt echter op grote schaal geëxperimenteerd met een breed scala aan alternatieve toepassingen, zoals het vastleggen van aandelen, vastgoed, medische gegevens, identiteit, computerspellen, kunst en zelfs politieke stemmen op een blockchain.

Echter, hoewel blockchaintechnologie perspectieven biedt voor een veelvoud aan dergelijke innovaties, wil dat nog niet zeggen dat het ook allemaal goede beleggingen zijn. De voornaamste beleggingswaarde van een crypto-asset is gebaseerd op een gebruiksrecht of een eigendomsrecht vergelijkbaar met een aandeel of certificaat.

Spreiding is cruciaal

Hoewel crypto-assets qua gebruiksgemak, functionaliteit en financiële regelgeving nog een lange weg te gaan hebben, staan ze aan de vooravond van een verregaande integratie met de bestaande economie. De markt is echter nog jong en relatief klein, wat het moeilijk maakt om de toekomst van een crypto-asset te voorspellen. Spreiding is derhalve cruciaal.

Crypto-assets als waardeopslag

Bepaalde crypto-assets zouden op termijn ook kunnen fungeren als waardeopslag. De huidige monetaire en fiscale verruiming lijkt geen grenzen te kennen, wat de toekomst van ons geldstelsel en daarmee de waarde van geld op zijn minst onzeker maakt. De kans op significante inflatie is aanzienlijk. Bitcoin wordt daarom meer en meer gezien als een soevereine opslag van waarde die hier bescherming tegen kan bieden. De totale oplage ervan is namelijk gemaximaliseerd op 21 miljoen bitcoins, wat het uitermate geschikt maakt als digitale waardeopslag.

Crypto-assets zijn een risicovolle belegging

Als belegger doe je een toekomstgerichte investering, gebaseerd op de nu beschikbare informatie. Die informatie is per definitie onvolledig. Maar zodra alle informatie bekend is, ben je als belegger alweer te laat. Die informatie-discrepantie noemen we risico.

Vrijwel alle crypto-assets bevinden zich in meer of mindere mate in de experimentele fase, waarbij de waarde vooralsnog speculatief is, gebaseerd op een verwachte waardestijging in de toekomst. Als nieuwe beleggingscategorie zijn crypto-assets dan ook bijzonder risicovol, maar creëren zij tegelijkertijd de kans op een mooi rendement.

Gezien de aanzienlijke marktfluctuaties en hoge onvoorspelbaarheid vinden wij het niet raadzaam om geld in crypto te beleggen dat u op korte termijn nodig zou kunnen hebben. Voorts adviseren wij u om slechts een klein deel van uw beleggingsportefeuille aan deze nieuwe beleggingscategorie te alloceren.

Lees meer over de risico’s

Quote

“Inmiddels heb ik enige ervarning met beleggen in crypto en ik moet eerlijk zeggen dat de strategie van Mercury Redstone mij geen windeieren heeft gelegd.”

Olaf Bongers

Bankier

Zijn crypto-assets vergelijkbaar met geld?

In deze video legt Boudewijn Rooseboom uit waarom crypto-assets in zijn optiek niet vergelijkbaar zijn met geld. Hij gaat daarbij in op de vraag in hoeverre crypto-assets geschikt zijn als betaalmiddel, waardeopslag en rekeneenheid.

Open een account

Gratis uitproberen?

Wilt u onze index-portefeuille geheel vrijblijvend, twee weken gratis uitproberen?