loader image

FAQ

Op deze pagina hebben wij zoveel mogelijk vragen beantwoord.
Heeft u nog steeds hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Mercury Redstone

Leeg
Wat zijn de voordelen van Mercury Redstone?

Mercury Redstone biedt via haar unieke software een indexstrategie voor individuele crypto-rekeningen. Dit heeft o.a. de volgende voordelen:

 • Indexbeleggen in crypto-assets was vooralsnog alleen voorbehouden aan beleggingsfondsen waar de minimale inleg doorgaans €100.000 is. Met een minimaal beleggingsbedrag van €2.500 is onze indexstrategie aanzienlijk toegankelijker.  Daarnaast hanteren wij geen minimale looptijd. U bepaalt dus zelf wanneer en voor hoeveel u wilt beleggen en weer wenst uit te stappen.
 • Indexbeleggen is passief waardoor er geen dure beleggingsspecialisten nodig zijn. Wij brengen u dan ook geen periodieke prestatievergoeding in rekening, wat bij de meeste actief beheerde cryptofondsen wel het geval is. Dit maakt indexbeleggen een hele goedkope manier van beleggen, wat uw rendement ten goede komt.
 • Onze toegang tot uw crypto-rekening is beperkt tot het kunnen invoeren van koop- en verkooporders binnen uw portefeuille. Wij zijn niet in staat om crypto-assets of geld van uw rekening af te boeken. U blijft te allen tijde zelf in controle over uw eigen crypto-rekening.
Waar komt de naam Mercury Redstone vandaan?

Mercury Redstone, vernoemd naar het gelijknamige lanceringsplatform van Nasa, staat voor technologische innovatie. In 1960 en 1961 voerde NASA er zes ruimtevluchten mee uit. Met de derde vlucht op 5 mei 1961, ook wel bekend als Freedom 7, werd Alan Shepard de eerste Amerikaan die succesvol de ruimte betrad.

Staat Mercury Redstone onder toezicht van de AFM of DNB?

De diensten van Mercury Redstone BV staan niet onder toezicht van De Nederlandse Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De twee voornaamste redenen hiervoor zijn dat i) crypto-assets vooralsnog niet kwalificeren als financiële instrumenten (zoals aandelen en obligaties) en ii) wij afgezien van het invoeren van koop- en verkooporders niet kunnen beschikken over de crypto-assets of het geld op uw Kraken-rekening.

De regelgeving omtrent crypto-assets is echter nieuw en onderhevig aan veranderingen, waardoor er in de toekomst mogelijk wel toezichtrechtelijke vereisten kunnen gelden. 

Indexstrategie

Leeg
Wat is een index?

Een index is een maatstaf voor de financiële prestaties van een specifieke beleggingscategorie. Zo is bijvoorbeeld de AEX (Amsterdam Exchange Index) een weergave van de prestaties van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. In de meeste gevallen bestaat een index uit een gespreid mandje van een bepaalde activa, dat wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie.

Waarom indexbeleggen?

Indexbeleggen is gericht op de lange termijn. Door te beleggen volgens een index neemt u deel in een gespreide portefeuille, teneinde de markt te volgen i.p.v. deze proberen te verslaan. Indexbeleggen is passief waardoor er geen dure beleggingsspecialisten nodig zijn. Dit maakt indexbeleggen een hele goedkope manier van beleggen, wat uw rendement ten goede komt.

Vanwege de lage kosten en het feit dat koersen niet of nauwelijks te voorspellen zijn, is het rendement van indexbeleggen hoger dan dat van de meeste actieve beleggingsstrategieën. Dit geldt wereldwijd voor alle markten. Indexbeleggen betekent minder kosten en meer rendement. Het wetenschappelijke bewijs hiervoor is overweldigend.

Wat doet MV Index Solutions (MVIS®)?

Voor onze indexstrategie werken wij samen met MV Index Solutions (MVIS®). MVIS® is een dochtermaatschappij van VanEck en gespecialiseerd in belegbare indices. Wereldwijd is er voor bijna 15 miljard dollar belegd in financiële instrumenten op basis van MVIS-indices. 

MVIS® past een onafhankelijke screening toe op de omvang en liquiditeit van alle crypto-assets in uw portefeuille.

Bezoek de website van MVIS®.

Wat is de MVIS Digital Assets 25 Index (MVDA25)?

De MVIS Digital Assets 25 Index (MVDA25) bestaat uit de 25 grootste crypto-assets, gewogen op basis marktkapitalisatie en liquiditeit. Hieruit selecteren wij de crypto-assets die worden verhandeld op het handelsplatform Kraken en zodoende onderdeel uitmaken van uw crypto-portefeuille.

Meer over de methodologie van de MVDA25.

Wat betekent herbalanceren en reviseren?

Constante prijsfluctuaties hebben als gevolg dat binnen de index de onderlinge verhoudingen van de crypto-assets schommelen. Ten behoeve van een optimale spreiding worden de index en uw portefeuille daarom op de laatste dag van iedere maand geherbalanceerd en gereviseerd.

 • Tijdens het herbalanceren worden de onderlinge verhoudingen weer teruggebracht naar de oorspronkelijke weging op basis van omvang en liquiditeit.
 • Reviseren betekent dat een crypto-asset uit de index, dat op basis van gedaalde marktkapitalisatie en/of liquiditeit niet langer in de index thuishoort, wordt vervangen door het eerstvolgende uit de selectielijst.
Hoe vaak wordt er geherbalanceerd en gereviseerd?

De index en uw portefeuille worden op de laatste dag van iedere maand geherbalanceerd en gereviseerd. De markt van crypto-assets is volatiel en innovatief, een maandelijkse herbalancering maakt het mogelijk de nieuwste trends en ontwikkelingen nauwkeurig te volgen.

Wat zijn crypto-assets?

Crypto-assets, zoals Bitcoin, Ethereum en EOS zijn cryptografisch beveiligde en decentraal door een protocol gereguleerde tokens, waarmee waarde digitaal kan worden uitgedrukt, opgeslagen en overgedragen.

Afhankelijk van het type kan de waarde gebaseerd zijn op een gebruiks- of deelnamerecht voor een dienst. Tevens kan het een winstrecht vertegenwoordigen, vergelijkbaar met een aandeel of certificaat.

In vrijwel alle gevallen geldt dat de waarde vooralsnog speculatief is, gebaseerd op een verwachte waardestijging in de toekomst. Dat maakt beleggen in crypto-assets onzeker en risicovol, maar het creëert tegelijkertijd de mogelijkheid op een mooi rendement.

Wat gebeurt er in het geval van een opsplitsing van een crypto-asset?

Crypto-assets die het gevolg zijn van een opsplitsing in het netwerk moeten aan dezelfde selectiecriteria voldoen om te worden opgenomen in de index.

Wat als het handelsplatform Kraken besluit een crypto-asset uit de index niet langer te verhandelen?

Wanneer het handelsplatform Kraken aankondigt een crypto-asset uit de index niet langer te verhandelen, wordt het bij de maandelijkse revisie uit de index verwijderd en vervangen door de eerstvolgende component uit de selectielijst.

Kraken-rekening

Leeg
Wat is het handelsplatform Kraken?

Kraken, opgericht in 2011 in San Francisco, wordt beschouwd als een van de beste en veiligste crypto handelsplatformen ter wereld. Volgens ‘Coin Market Cap’ heeft het platform de grootste liquiditeit en handelsvolume in crypto/euro-transacties.

Gebruikers van Kraken kunnen crypto-assets verhandelen tegen verschillende valuta waaronder Amerikaanse en Canadese dollars, Britse ponden, euro’s, Zwitserse franken en de Japanse yen.

Het platform biedt drie type rekeningen: 1) starter, 2) intermediate en 3) pro. Intermediate en pro bieden u de mogelijkheid om naast crypto-assets ook geld op de rekening te storten.

Bezoek de website van Kraken voor meer informatie. 

Waarom heb ik een Kraken-rekening nodig?

Kraken is het handelsplatform waar uw crypto-assets worden aangekocht en verkocht en voor u worden bewaard. U opent daar een eigen rekening. Ook als u niet langer van onze diensten gebruik wenst te maken blijft de rekening gewoon van u. Mercury Redstone is niet juridisch verbonden aan of aansprakelijk voor Kraken.

Hoe kan ik een Kraken-rekening openen?

Een Kraken-rekening kan u eenvoudig openen door u hier bij Kraken in te schrijven. De procedure voor het openen van een rekening en storten van uw deelnamebedrag is vanzelfsprekend, maar vereist i.v.m. de strikte regelgeving ook enkele verificatie-stappen.

Wat voor verificatie-niveau moet ik kiezen?

Kraken biedt drie type rekeningen: 

 1. Starter
 2. Intermediate
 3. Pro

Intermediate en pro bieden u de mogelijkheid om naast crypto-assets ook geld op de rekening te storten. Hiervoor dient u een geldige legitimatie en een adresbewijs te uploaden. 

Waarom moet ik mijn Kraken-rekening koppelen aan mijn account?

De koppeling staat ons toe om koop- en verkooporders in te voeren t.b.v. de maandelijkse herbalancering van uw crypto-portefeuille.

De koppeling komt tot stand m.b.v. een API-sleutel. Hiermee verschaft u ons toegang tot uw Kraken-rekening zonder dat u uw wachtwoord aan ons hoeft te geven. Wij zullen u daarom ook nooit om uw Kraken-wachtwoord vragen.

U kunt de koppeling op elk moment vanuit zowel uw Mercury Redstone-account als uw Kraken-rekening weer ongedaan maken. Op die manier blijft u zelf volledig in controle over uw eigen crypto-portefeuille.

Lees hier meer over een API-koppeling,

Wat betekent een koppeling m.b.v. een API-sleutel?

API staat voor application programming interface. U kunt een API beschouwen als een manier waarop programma’s met elkaar kunnen communiceren. Om een API-koppeling tot stand te brengen is een unieke verificatie vereist: de API-sleutel. Deze kunt u aanmaken in uw Kraken-rekening en vervolgens invoeren in uw Mercury Redstone-account.

Klik hier voor een stapsgewijze toelichting voor het aanmaken en invoeren van een API-sleutel.

Hoe kan ik een API-sleutel aanmaken en waar moet ik deze invoeren?

Klik hier voor een stapsgewijze uitleg voor het aanmaken en invoeren van een API-sleutel.

Hoe kan ik het beleggingsbedrag storten op mijn Kraken-rekening?

Het beleggingsbedrag maakt u over via een bankoverschrijving en staat normaal gesproken binnen één tot twee werkdagen op uw Kraken-rekening.

Klik hier voor een stapsgewijze uitleg voor het overmaken van tegoeden naar uw Kraken-rekening.

Hoe kan ik geld opnemen vanuit mijn Kraken-rekening?

Lees hier hoe u geld vanuit uw Kraken-rekening terug kan storten op uw bankrekening.

Deelname

Leeg
Hoe kan ik deelnemen?

Klik hier om een account te openen en ontdek hoe gemakkelijk beleggen in crypto-assets is. Als nieuwe klant krijgt u eenmalig twee weken gratis toegang. U kunt op elk moment opzeggen of uitstappen en zit dus nergens lang aan vast. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Hoe kan ik opzeggen?

U kunt uw abonnement op ieder moment opzeggen via de instellingen in uw account. Als u binnen de proefperiode van de eerste veertien dagen opzegt, brengen wij u niets in rekening.

Opzeggen doet u door op de knop ‘abonnement opzeggen’ te klikken in de instellingen van uw acccount-dashboard. Ook is het mogekijk om daar de koppeling met uw crypto-rekening te verbreken, waarmee uw abonnement automatisch komt te vervallen.

Wat is het minimale beleggingsbedrag?

Het minimale beleggingsbedrag is €2.500. Dit in tegenstelling tot de meeste cryptofondsen waar het minimale beleggingsbedrag doorgaans €100.000 is. 

Kan ik ook geld bijstorten?

Als u uw belegging wilt vergroten dan kunt u geld bijstorten op uw Kraken-rekening en vervolgens in uw Mercury Redstone-account de opdracht geven voor de aankoop van crypto-assets.

Een aankoop geldt altijd voor het gehele in uw portfeuille aanwezige geldbedrag.

Het minimale aankoopbedrag is €500,-.

Hoe lang moet ik mijn belegging aanhouden?

Wij hanteren geen minimale looptijd. U kunt uw abonnement op elk moment opzeggen en zit dus nergens lang aan vast. Indexbeleggen is echter gericht op de lange termijn. 

Geeft Mercury Redstone ook beleggingsadvies?

Nee, wij geven geen beleggingsadvies.

Kan ik ook geld overboeken naar Mercury Redstone?

Nee, wij houden helaas geen tegoeden aan voor onze klanten en accepteren daarom geen directe investeringen.

Kan ik ook met crypto-assets in plaats van geld deelnemen?

Ja, dat kan. Als u reeds in het bezit bent van crypto-assets dan hoeft u slechts een rekening aan te maken bij het handelsplatform Kraken en daar uw crypto-assets naar over te maken.

Is de strategie ook toepasbaar op slechts een deel van mijn portefeuille?

Nee, helaas kunt u onze indexstrategie niet slechts gedeeltelijk toepassen op uw portefeuille. Onze software ziet de verschillende componenten in uw portefeuille namelijk als één geheel en zal de strategie daarom altijd uitvoeren over uw totale portefeuille.

Hoewel wij het afraden, kunt u uiteraard te allen tijde zelf handmatig transacties blijven uitvoeren binnen uw Kraken-rekening. Onze software zal echter aan het eind van iedere maand uw gehele portefeuille weer herbalanceren en reviseren, inclusief het daarin beschikbare geldbedrag en de eventueel handmatig door uzelf verhandelde crypto-assets.

Kosten en rendement

Leeg
Wat zijn de abonnementskosten?

U krijgt eenmalig een gratis proefperiode van veertien dagen die ingaat zodra u het beleggingsbedrag van minimaal €2.500 op uw Kraken-rekening heeft gestort. Na deze periode zijn de jaarlijkse kosten (incl. btw):

 • 2%    voor portefeuilles van €50.000 en hoger
 • 2,5% voor portefeuilles van €10.000 tot €50.000
 • 3%    voor portefeuilles tot €10.000

De kosten worden dagelijks (respectievelijk 0,0055%, 0,0068% of 0,0082%) berekend over de actuele waarde van uw belegging en aan het eind van de maand automatisch afgeschreven van uw creditcard of bankrekening.

Klik hier voor een volledig kostenoverzicht.

Wat zijn de transactiekosten van Kraken?

Naast onze wekelijkse abonnementskosten brengt het handelsplatform Kraken u transactiekosten in rekening. Deze kosten liggen tussen de 0,10% en 0,26% per transactie (afhankelijk van het transactievolume) en worden automatisch ingehouden op uw crypto-portefeuille.

Klik hier voor een volledig overzicht van Krakens transactiekosten.

Kan ik de abonnementskosten ook met crypto-assets betalen?

Nee, u kunt ons helaas niet met crypto-assets betalen omdat de maandelijkse abonnementskosten automatisch worden afgeschreven. De betaling verloopt daarom altijd via uw creditcard of bankrekening.

Hoe kan ik winst nemen?

Vanuit uw Mercury Redstone-account kunt u een opdracht geven om uw portefeuille geheel of gedeeltelijk te verkopen. De vrijgemaakte gelden stort u vervolgens vanuit uw Kraken-rekening terug op uw bankrekening.

Voor een gedeeltelijke verkoop geldt het minimale verkoopbedrag van €500,-. Tevens dient u te allen tijde het minimale beleggingsbedrag van €2.500,- aan te houden

Daarnaast kunt u er uiteraard ook voor kiezen om in uw Kraken-rekening eigenhandig uw portefeuille geheel of gedeeltelijk te verkopen. Dit heeft echter wel gevolgen voor de compositie van uw portefeuille.

Let erop dat u de vrijgemaakte gelden tijdig vanuit uw Kraken-rekening terugstort op uw bankrekening. Onze software zal aan het eind van iedere maand uw gehele portefeuille namelijk weer herbalanceren en reviseren, inclusief het daarin beschikbare geldbedrag.

Lees hier hoe u geld vanuit uw Kraken-rekening terug kan storten op uw bankrekening.

Wat is het verwachte rendement?

Er is een verwacht noch een gegarandeerd rendement. Het rendement hangt volledig af van de prestaties van de crypto-assets in de portefeuille. En daarbij geldt dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.

Hoe is mijn rendement fiscaal belast?

Een Nederlandse natuurlijke persoon is over het algemeen onderworpen aan de Nederlandse inkomstenbelasting in ‘Box 3’, op voorwaarde dat de crypto-assets worden aangehouden als een privébelegging en geen onderdeel uitmaken van een persoonlijke onderneming die onderworpen is aan de Nederlandse inkomstenbelasting in ‘Box 1 ‘, c.q. een eenmanszaak.

Nederlandse rechtspersonen zoals een besloten vennootschap (BV) worden in Nederland belast voor alle inkomsten en vermogenswinsten verkregen uit beleggingen.

Risico’s en beveiliging

Leeg
Hoe risicovol is beleggen in crypto-assets?

Beleggen in crypto-assets brengt vanwege de aanzienlijke marktfluctuaties en hoge onvoorspelbaarheid significante risico’s met zich mee en moet worden beschouwd als zeer risicovol. De waarde van crypto-assets en de daarvan afgeleide beleggingsinkomsten kunnen zowel stijgen als dalen. Beleggers kunnen aanzienlijke verliezen lijden en (een deel van) hun inleg verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Beleggen in crypto-assets is daarom alleen geschikt voor beleggers die zich een dergelijk hoog risico kunnen veroorloven. Wij adviseren u dan ook om slechts een klein deel van uw beleggingsportefeuille aan deze nieuwe beleggingscategorie te alloceren.

Wat zijn de voornaamste risico's van beleggen in crypto-assets?

Klik hier voor een overzicht van de voornaamste risico’s van beleggen in crypto-assets.

Hoe zijn mijn crypto-assets beveiligd?

De beveiliging van uw crypto-assets is onder te verdelen in drie componenten:

1. Mercury Redstone
De beveiliging van uw account en gegevens heeft onze hoogste prioriteit. Mercury Redstone hanteert daarom een minimale risicotolerantie, is risicomijdend en zich bewust van de risico’s t.a.v. haar dienstverlening. De koppeling met uw Kraken-rekening staat ons niet toe crypto-assets of geld van uw rekening af te boeken.

2. Uw persoonlijke Kraken-rekening
De beveiliging van uw Kraken-rekening is voornamelijk afhankelijk van uzelf. Wij raden u aan om uw Kraken-rekening goed te beveiligen met een sterk en uniek wachtwoord en dubbele authenticatie.

Lees ook onze tips voor een goede accountbeveiliging.

3. Handelsplatform Kraken
Kraken staat bekend als een van de best beveiligde online handelsplatformen voor crypto-assets. 95% van alle crypto-assets wordt bewaard in offline, geografisch verspreide cold storage. Dat betekent dat ze eenvoudigweg niet via het internet toegankelijk zijn.

Lees hier meer over de beveiligingsspecificaties van Kraken.

Kan Mercury Redstone ook crypto-assets of geld van mijn crypto-rekening afboeken?

Nee, dat is technisch niet mogelijk. Onze toegang tot uw crypto-rekening is beperkt tot het kunnen invoeren van koop- en verkooporders binnen uw portefeuille. De API-koppeling staat ons niet toe crypto-assets of geld van uw rekening af te boeken.

Bij het instellen van de koppeling is het daarom van belang dat u ons geen toestemming geeft voor het afboeken van geld en/of crypto-assets van uw rekening. Wij zullen u daar ook nooit om vragen. Ook adviseren wij u de API-sleutel niet zelf te bewaren. U heeft ‘m tenslotte nergens meer voor nodig en kan zo nodig altijd weer een nieuwe aanmaken.

Heeft u een vraag? Stuur ons een bericht.

8 + 14 =

Copyright © Zairon | Creative Commons

Mercury Redstone, vernoemd naar het gelijknamige lanceringsplatform van Nasa, staat voor technologische innovatie. In 1960 en 1961 voerde NASA er zes ruimtevluchten mee uit. Met de derde vlucht op 5 mei 1961, ook wel bekend als Freedom 7, werd Alan Shepard de eerste Amerikaan die succesvol de ruimte betrad.

Contact

Mercury Redstone BV

Brouwersgracht 97-2

1015 GC  Amsterdam

 +31 (0)20 239 6159
 contact@mercuryredstone.com

Juridisch

Copyright © 2019 Mercury Redstone BV - Mercury Redstone BV staat niet onder toezicht van De Nederlandse Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM). MVIS® is een handelsmerk van MV Index Solutions GmbH en is in licentie gegeven voor gebruik door Mercury Redstone BV. De producten en diensten van Mercury Redstone worden niet gesponsord, onderschreven, verkocht of gepromoot door MVIS® en MVIS® geeft geen verklaring over de wenselijkheid erin of ermee te beleggen. Zie onze algemene voorwaarden voor meer informatie.