loader image

FAQ

Op deze pagina hebben wij zoveel mogelijk vragen voor u beantwoord. Heeft u nog steeds hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Hoe kan ik mijn Kraken-rekening koppelen?

Klik hier voor een stapsgewijze toelichting op het koppelen van uw Kraken-rekening.

Hoe kan ik geld storten?

Klik hier voor een stapsgewijze toelichting op het overmaken van tegoeden naar uw Kraken-rekening.

Kosten en rendement

Leeg
Wat zijn de abonnementskosten?

U krijgt eenmalig een gratis proefperiode van veertien dagen die ingaat zodra uw crypto-portefeuille door ons is geactiveerd. Na de proefperiode zijn de jaarlijkse abonnementskosten 2%, 2,5% of 3% (incl. btw) van de waarde van uw belegging.

 • 2%    voor portefeuilles van €50.000 en hoger
 • 2,5% voor portefeuilles van €10.000 tot €50.000
 • 3%    voor portefeuilles tot €10.000

U betaalt bij ons geen in- of uitstapkosten en ook geen prestatie- of bewaarvergoeding. Dit maakt indexbeleggen een hele goedkope manier van beleggen, wat uw rendement ten goede komt.

De kosten worden dagelijks (respectievelijk 0,0055%, 0,0069% of 0,0082%) berekend over de actuele waarde van uw belegging.

Kostenvoorbeeld voor een portefeuillewaarde van:

 • €50.000 = €2,75 (0,0055%) per dag
 • €10.000 = €0,69 (0,0069%) per dag
 • €5.000 = €0,41 (0,0082%) per dag

De kosten worden maandelijks gefactureerd en automatisch afgeschreven van uw creditcard of bankrekening.

Wat zijn de transactiekosten van Kraken?

Het handelsplatform Kraken rekent geen kosten voor het aanhouden van een rekening. Bij de maandelijkse herbalancering van uw portefeuille brengt Kraken echter wel transactiekosten in rekening. Deze kosten liggen tussen de 0,10% en 0,26% per transactie (afhankelijk van het transactievolume) en worden automatisch ingehouden op uw crypto-portefeuille.

Op Kraken worden uw crypto-assets verhandeld voor de best mogelijke prijs, tegen de laagste transactiekosten. Dat komt doordat Kraken als één van ’s werelds grootste handelsplatformen een hoge mate van liquiditeit biedt. Kleinere, vaak nationale crypto-aanbieders fungeren doorgaans slechts als tussenpartij en vereffenen hun transacties op de grotere internationale handelsplatformen. Dat brengt extra kosten met zich mee, die u niet heeft wanneer u rechtstreeks een eigen rekening aanhoudt bij een dergelijk platform.

Klik hier voor een volledig overzicht van Krakens transactiekosten (Kraken Pro – Taker fees).

Kan ik de abonnementskosten ook met crypto-assets betalen?

Nee, u kunt ons helaas niet met crypto-assets betalen omdat de maandelijkse abonnementskosten automatisch worden afgeschreven. De betaling verloopt daarom altijd via uw creditcard of bankrekening.

Wat is het verwachte rendement?

Er is een verwacht noch een gegarandeerd rendement. Het rendement hangt volledig af van de prestaties van de crypto-assets in de portefeuille. Wél kunnen we u de behaalde rendementen uit het verleden laten zien, waarbij we opmerken dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.

Echter, vanwege de lage kosten en het feit dat koersen niet of nauwelijks te voorspellen zijn, is het rendement van indexbeleggen doorgaans hoger dan dat van de meeste actieve beleggingsstrategieën. Dit geldt wereldwijd voor alle markten. Indexbeleggen betekent minder kosten en meer rendement. Het wetenschappelijke bewijs hiervoor is overweldigend.

De AFM zegt hierover:

“Het verwachte rendement van de groep van actief beheerde fondsen is lager dan dat van een index en van tevoren is niet tot nauwelijks te voorspellen welk fonds beter dan de index zal gaan presteren.”

Hoe is mijn rendement fiscaal belast?

Een Nederlandse natuurlijke persoon is over het algemeen onderworpen aan de Nederlandse inkomstenbelasting in ‘Box 3’, op voorwaarde dat de crypto-assets worden aangehouden als een privébelegging en geen onderdeel uitmaken van een persoonlijke onderneming die onderworpen is aan de Nederlandse inkomstenbelasting in ‘Box 1 ‘, c.q. een eenmanszaak.

Nederlandse rechtspersonen zoals een besloten vennootschap (BV) worden in Nederland belast voor alle inkomsten en vermogenswinsten verkregen uit beleggingen.

Hoe kan ik winst nemen?

U kunt uw portefeuille geheel of gedeeltelijk verkopen en de vrijgekomen gelden vanuit uw Kraken-rekening terugstorten op uw bankrekening.  Voor een gedeeltelijke verkoop geldt dat u te allen tijde de minimale portefeuillewaarde van €2.500 dient aan te houden.

Lees hier hoe u geld vanuit uw Kraken-rekening terug kan storten op uw bankrekening.

Let erop dat u de vrijgemaakte gelden tijdig vanuit uw Kraken-rekening terugstort op uw bankrekening. Onze software zal aan het eind van iedere maand uw gehele portefeuille namelijk weer herbalanceren en reviseren, inclusief het daarin beschikbare geldbedrag.

Wij raden het af om veelvuldig kleine bedragen te verkopen. Tijdens een verkoop wordt de resterende portefeuille namelijk automatisch geherbalanceerd waarvoor Kraken transactiekosten in rekening brengt.

Storting en opname

Leeg
Hoe kan ik geld storten op mijn Kraken-rekening?

Kraken biedt drie type rekeningen: 

 1. Starter
 2. Intermediate
 3. Pro

Voor het kunnen storten van geld op uw rekening kiest u het rekening type ‘Intermediate’ of ‘Pro’. Hiervoor dient u zich i.v.m. de wet- en regelgeving te identificeren d.m.v. het uploaden van een geldige legitimatie en een adresbewijs. 

Lees meer over het kiezen van een rekeningtype bij Kraken.

Nadat uw de verificatie-stappen hebt doorlopen, maakt u het beleggingsbedrag eenvoudig over naar Kraken via een Sepa bankoverschrijving.

Klik hier voor een stapsgewijze toelichting op het overmaken van tegoeden naar uw Kraken-rekening.

Zodra het beleggingsbedrag van minimaal €2.500 op uw Kraken-rekening is bijgeschreven, ontvangt u van ons een mail om uw portefeuille te activeren.

Hoe kan ik geld opnemen vanuit mijn Kraken-rekening?

U kunt vanuit uw Mercury Redstone-dashboard uw portefeuille geheel of gedeeltelijk verkopen en de vrijgekomen gelden vervolgens vanuit uw Kraken-rekening terugstorten op uw bankrekening.

Voor een gedeeltelijke verkoop geldt dat u minimaal 1% en maximaal 75% van uw portefeuille kan verkopen.

Lees hier hoe u geld vanuit uw Kraken-rekening terug kan storten op uw bankrekening.

Let erop dat u de vrijgemaakte gelden tijdig vanuit uw Kraken-rekening terugstort op uw bankrekening. Onze software zal aan het eind van iedere maand uw gehele portefeuille namelijk weer herbalanceren en reviseren, inclusief het daarin beschikbare geldbedrag.

Wij raden het af om veelvuldig kleine bedragen te verkopen. Tijdens een verkoop wordt de resterende portefeuille namelijk automatisch geherbalanceerd waarvoor Kraken transactiekosten in rekening brengt.

Kan ik ook crypto-assets in plaats van geld storten?

Ja, dat kan. Als u reeds in het bezit bent van crypto-assets dan hoeft u slechts een rekening aan te maken bij het handelsplatform Kraken en daar uw crypto-assets naar over te maken.

Kan ik ook geld of crypto-assets bijstorten?

Ja, wanneer u geld of crypto-assets op uw Kraken-rekening heeft bijgestort, wordt dit aan het eind van de maand tijdens de herbalancering automatisch meegenomen. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

Desgewenst kunt u, nadat de storting op uw Kraken-rekening is bijgeschreven, in uw Mercury Redstone-dashboard een opdracht geven om uw portefeuille meteen te herbalanceren. 

Wij raden het af om veelvuldig uw portefeuille te herbalanceren omdat Kraken hiervoor transactiekosten in rekening brengt.

Handelsplatform Kraken

Leeg
Wat is het handelsplatform Kraken?


Kraken is een online handelsplatform voor crypto-assets dat in 2011 is opgericht in San Francisco.

Kraken wordt beschouwd als een van de beste en veiligste crypto handelsplatformen ter wereld. Volgens ‘Coin Market Cap’ heeft het platform de grootste liquiditeit en handelsvolume in crypto/euro-transacties.

Het platform biedt drie type rekeningen:

1) Starter
2) Intermediate
3) Pro

Intermediate en Pro bieden u de mogelijkheid om naast crypto-assets ook geld op de rekening te storten.

Waarom heb ik een Kraken-rekening nodig?

T.b.v. de veiligheid en transparantie is de dienstverlening van Mercury Redstone non-custodial. Dat betekent dat wij geen geld of crypto-assets van klanten in bewaring nemen. Wij leveren onze indexstrategie op de individuele crypto-rekeningen van onze klanten.

U dient daarom een eigen crypto-rekening te openen bij het handelsplatform Kraken, waarop uw crypto-assets worden aangekocht, verkocht en voor u worden bewaard. Ook als u niet langer van onze diensten gebruik wenst te maken blijft de rekening gewoon van u.

De procedure voor het openen van een rekening en storten van uw deelnamebedrag is vanzelfsprekend, maar vereist i.v.m. de strikte regelgeving ook enkele verificatie-stappen.

Kraken-rekening openen

Hoe kan ik een Kraken-rekening openen?

Een Kraken-rekening kan u eenvoudig openen door u hier bij Kraken in te schrijven. 

Het platform biedt drie typen rekeningen:

1) Starter
2) Intermediate
3) Pro

Om geld op uw rekening te kunnen storten dient u minimaal type 2. ‘Intermediate’ te kiezen. Hiervoor dient u zich i.v.m. de wet- en regelgeving te identificeren d.m.v. het uploaden van een geldige legitimatie en een adresbewijs. 

Lees meer over het openen van een Kraken-rekening.

Wat voor type rekening moet ik kiezen?

Kraken biedt drie typen rekeningen: 

 1. Starter
 2. Intermediate
 3. Pro

Om geld op uw rekening te kunnen storten dient u minimaal type 2. ‘Intermediate’ te kiezen. Hiervoor dient u zich i.v.m. de wet- en regelgeving te identificeren d.m.v. het uploaden van een geldige legitimatie en een adresbewijs. 

Lees meer over account-verificatie bij Kraken.

Waarom hebben jullie voor Kraken gekozen?

Er zijn tegenwoordig een groot aantal handelsplatformen voor crypto-assets. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. De beveiliging en de transactievolumes (c.q. liquiditeit) zijn voor ons de twee belangrijkste factoren. Daarnaast houden we rekening met de hoogte van de transactiekosten, de naleving van wet- en regelgeving en de variatie in het aanbod van crypto-assets.

Op basis van die criteria hebben wij voor het Amerikaanse handelsplatform Kraken gekozen.

Bekijk de CryptoCompare Exchange Benchmark

Kraken-rekening koppelen

Leeg
Waarom moet ik mijn Kraken-rekening koppelen aan mijn account?

De koppeling tussen uw Mercury Redstone-account en uw Kraken-rekening stelt ons in staat de gespreide crypto-portefeuille voor u te activeren en maandelijks te herbalanceren op basis van onze indexstrategie.

De koppeling komt tot stand m.b.v. een API-sleutel. Hiermee verschaft u ons toegang tot uw Kraken-rekening zonder dat u uw wachtwoord aan ons hoeft te geven. Wij zullen u daarom ook nooit om uw Kraken-wachtwoord vragen.

Klik hier voor een stapsgewijze toelichting op het aanmaken en invoeren van een API-sleutel.

Hoe kan ik een API-sleutel aanmaken en waar moet ik deze invoeren?

Om een API-koppeling tot stand te brengen is een unieke verificatie vereist: de API-sleutel. Deze kunt u aanmaken in uw Kraken-rekening en vervolgens invoeren in uw Mercury Redstone-account.

Klik hier voor een stapsgewijze toelichting op het aanmaken en invoeren van een API-sleutel. 

Hoe veilig is een API-koppeling?

Onze toegang tot uw Kraken-rekening is beperkt tot het kunnen invoeren van koop- en verkooporders binnen uw portefeuille. De API-koppeling staat ons niet toe crypto-assets of geld van uw rekening af te boeken.

Bij het instellen van de koppeling is het daarom van belang dat u ons geen toestemming geeft voor het afboeken van geld en/of crypto-assets van uw rekening. Wij zullen u daar ook nooit om vragen. Ook adviseren wij u de API-sleutel niet zelf te bewaren. U heeft ‘m tenslotte nergens meer voor nodig en kan zo nodig altijd weer een nieuwe aanmaken.

U kunt de koppeling op elk moment weer ongedaan maken door de API-sleutel te verwijderen. Op die manier blijft u zelf volledig in controle over uw eigen crypto-portefeuille.

Klik hier voor een stapsgewijze toelichting op het aanmaken en invoeren van een API-sleutel.

Deelname

Leeg
Hoe kan ik deelnemen?

Klik hier om een account te openen en ontdek hoe gemakkelijk beleggen in crypto-assets is. Als nieuwe klant krijgt u eenmalig twee weken gratis toegang. U kunt op elk moment opzeggen of uitstappen en zit dus nergens lang aan vast. 

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Hoe kan ik opzeggen?

Vanuit uw account-dashboard kunt u uw abonnement dagelijks opzeggen. Als u binnen de proefperiode van de eerste veertien dagen opzegt, brengen wij u niets in rekening.

Wat is het minimale beleggingsbedrag?

Het minimale beleggingsbedrag is €2.500. Dit in tegenstelling tot de meeste cryptofondsen waar het minimale beleggingsbedrag doorgaans €100.000 is. 

Hoe lang moet ik mijn belegging aanhouden?

Wij hanteren geen minimale looptijd. U kunt uw abonnement dagelijks opzeggen en zit dus nergens lang aan vast. Indexbeleggen is echter gericht op de lange termijn.

Geeft Mercury Redstone ook beleggingsadvies?

Nee, wij geven geen beleggingsadvies.

Is de strategie ook toepasbaar op slechts een deel van mijn portefeuille?

Nee, helaas kunt u onze indexstrategie niet slechts gedeeltelijk toepassen op uw portefeuille. Onze software ziet de verschillende componenten in uw portefeuille namelijk als één geheel en zal de strategie daarom altijd uitvoeren over uw totale portefeuille.

Hoewel wij het afraden, kunt u uiteraard te allen tijde zelf handmatig transacties blijven uitvoeren binnen uw Kraken-rekening. Onze software zal echter aan het eind van iedere maand uw gehele portefeuille weer herbalanceren en reviseren, inclusief het daarin beschikbare geldbedrag en de eventueel handmatig door uzelf verhandelde crypto-assets.

Indexbeleggen

Leeg
Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een beproefde methode voor gespreid beleggen op de lange termijn. Door te beleggen volgens een index neemt u deel in een gespreide portefeuille teneinde de markt te volgen i.p.v. deze proberen te verslaan.

Indexbeleggen wordt daarom ook wel passief beleggen genoemd, waarvoor geen dure analisten nodig zijn. Wij brengen dan ook geen prestatievergoeding in rekening. Dit maakt indexbeleggen een hele goedkope manier van beleggen, wat uw rendement ten goede komt.

Wat is een index?

Een index is een maatstaf voor de financiële prestaties van een specifieke beleggingscategorie. Zo is bijvoorbeeld de AEX (Amsterdam Exchange Index) een weergave van de prestaties van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. In de meeste gevallen bestaat een index uit een gespreid mandje van een bepaalde activa, dat wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie.

Wat doet MV Index Solutions?

Voor onze indexstrategie werken wij samen met MV Index Solutions (MVIS). MVIS is een dochtermaatschappij van VanEck en gespecialiseerd in belegbare indices. MVIS past een onafhankelijke screening toe op de omvang en liquiditeit van alle crypto-assets in de index en uw portefeuille. 

Onze indexstrategie volgt de Digital Assets 25 Index van MVIS. Deze index is een weergave van de prestaties van de 25 grootste en meest liquide crypto-assets. Hieruit filteren wij de crypto-assets die worden verhandeld op het handelsplatform Kraken en zodoende onderdeel uitmaken van uw index-portefeuille.

Wat betekent herbalanceren en reviseren?

Constante prijsfluctuaties hebben als gevolg dat binnen de index de onderlinge verhoudingen van de crypto-assets schommelen. Ten behoeve van een optimale spreiding worden de index en uw portefeuille daarom iedere maand geherbalanceerd en gereviseerd. Dit maakt het mogelijk de nieuwste trends en ontwikkelingen nauwkeurig te volgen.

 • Tijdens het herbalanceren wordt een deel van de hardst gestegen componenten verkocht en daarmee worden wat extra componenten gekocht die qua prijs relatief achter zijn gebleven. Zodoende wordt er voor een relatief hoge prijs verkocht en voor een relatief lage prijs gekocht.
 • Reviseren betekent dat een crypto-asset uit de index, dat op basis van gedaalde marktkapitalisatie en/of liquiditeit niet langer in de index thuishoort, wordt vervangen door het eerstvolgende uit de selectielijst.

Risico’s en beveiliging

Leeg
Hoe risicovol is beleggen in crypto-assets?

Beleggen in crypto-assets brengt vanwege de aanzienlijke marktfluctuaties en hoge onvoorspelbaarheid significante risico’s met zich mee en moet worden beschouwd als zeer risicovol. De waarde van crypto-assets en de daarvan afgeleide beleggingsinkomsten kunnen zowel stijgen als dalen. Beleggers kunnen aanzienlijke verliezen lijden en (een deel van) hun inleg verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Beleggen in crypto-assets is daarom alleen geschikt voor beleggers die zich een dergelijk hoog risico kunnen veroorloven. Wij adviseren u dan ook om slechts een klein deel van uw beleggingsportefeuille aan deze nieuwe beleggingscategorie te alloceren.

Wat zijn de voornaamste risico's van beleggen in crypto-assets?

Klik hier voor een overzicht van de voornaamste risico’s van beleggen in crypto-assets.

Hoe zijn mijn crypto-assets beveiligd?

De beveiliging van uw account en gegevens heeft onze hoogste prioriteit. Mercury Redstone hanteert daarom een minimale risicotolerantie, is risicomijdend en zich bewust van de risico’s t.a.v. haar dienstverlening. De koppeling met uw Kraken-rekening staat ons niet toe crypto-assets of geld van uw rekening af te boeken.

Lees meer over de beveiliging van uw crypto-assets en onze tips voor een goede accountbeveiliging.

Kan Mercury Redstone ook crypto-assets of geld van mijn crypto-rekening afboeken?

Nee, dat is technisch niet mogelijk. Onze toegang tot uw Kraken-rekening is beperkt tot het kunnen invoeren van koop- en verkooporders binnen uw portefeuille. De API-koppeling staat ons niet toe crypto-assets of geld van uw rekening af te boeken.

Bij het instellen van de koppeling is het daarom van belang dat u ons geen toestemming geeft voor het afboeken van geld en/of crypto-assets van uw rekening. Wij zullen u daar ook nooit om vragen. Ook adviseren wij u de API-sleutel niet zelf te bewaren. U heeft ‘m tenslotte nergens meer voor nodig en kan zo nodig altijd weer een nieuwe aanmaken.

Mercury Redstone

Leeg
Wat zijn de voordelen van Mercury Redstone?

 

 • Brede spreiding
  Een breed gespreide index-portefeuille op basis van marktkapitalisatie en liquiditeit.
 • Lage kosten
  Indexbeleggen is passief waardoor er geen dure beleggingsspecialisten nodig zijn. Wij brengen u dan ook geen periodieke prestatievergoeding in rekening, wat bij de meeste actief beheerde cryptofondsen wel het geval is. Ook rekenen wij geen in- of uitstapkosten en geen bewaarvergoeding. Dit maakt beleggen met Mercury Redstone een hele goedkope manier van beleggen, wat uw rendement ten goede komt.
 • Dagelijks opzegbaar
  Wij hanteren wij geen minimale looptijd en uw abonnement is dagelijks opzegbaar. Zodoende zit u nergens lang aan vast.
 • Maandelijkse herbalancering
  Constante prijsfluctuaties hebben als gevolg dat de samenstelling van uw belegging schommelt. Voor het behoud van een optimale spreiding wordt uw portefeuille daarom iedere maand door ons geherbalanceerd.
 • Deskundige aanpak
  Beleggen in crypto-assets is niet zonder risico’s en vereist daarom een solide aanpak. Wij hebben jarenlange ervaring en staan samen met onze partner MV Index Solutions (MVIS®) voor de deskundigheid van onze methodologie.
 • Veilig en transparant
  Onze toegang tot uw crypto-rekening is beperkt tot het kunnen invoeren van koop- en verkooporders binnen uw portefeuille. Wij zijn niet in staat om crypto-assets of geld van uw rekening af te boeken. U blijft te allen tijde zelf in controle over uw eigen crypto-rekening.
 • Deelname vanaf €2.500
  Indexbeleggen in crypto-assets was vooralsnog alleen voorbehouden aan beleggingsfondsen waar de minimale inleg doorgaans €100.000 is. Deelnemen kan bij Mercury Redstone al vanaf €2.500. Op die manier kunt u klein beginnen en desgewenst geleidelijk uw belegging vergroten.
 • In- en uitstappen wanneer u wilt
  U kunt op ieder moment in- of uitstappen. Ook bijstorten en opnemen doet u wanneer dat voor u het beste uitkomt.
 • Persoonlijk dashboard met real-time informatie
  Vanuit uw account-dashboard kunt u de prestatie van uw portefeuille real-time volgen. De netto waarde van uw belegging (NAV) wordt daar iedere vijf minuten berekend en gepubliceerd. Zo heeft u de meest relevante gegevens van uw crypto-belegging overzichtelijk op één plek.
Waar komt de naam Mercury Redstone vandaan?

Mercury Redstone is vernoemd naar het gelijknamige lanceringsplatform van Nasa en staat voor technologische innovatie. In 1960 en 1961 voerde NASA er zes ruimtevluchten mee uit. Met de derde vlucht op 5 mei 1961, ook wel bekend als Freedom 7, werd Alan Shepard de eerste Amerikaan die succesvol de ruimte betrad.

Staat Mercury Redstone onder toezicht van de AFM of DNB?

De diensten van Mercury Redstone BV staan niet onder toezicht van De Nederlandse Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM). 

De voornaamste reden hiervoor is dat zowel de opslag als de koop en verkoop van uw crypto-assets plaatsvindt op uw eigen Kraken-rekening. Mercury Redstone kan afgezien van het invoeren van koop- en verkooporders niet beschikken over de crypto-assets of het geld op uw Kraken-rekening.

De regelgeving omtrent crypto-assets is echter nieuw en onderhevig aan veranderingen waardoor er in de toekomst mogelijk wel toezichtrechtelijke vereisten kunnen gelden. 

Vragen?

Heeft u nog steeds hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Mail naar onze helpdesk

Wij antwoorden doorgaans op dezelfde dag

Chat met onze helpdesk

Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00