loader image

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag of wilt u meer weten over onze dienstverlening, kijk dan eerst in onderstaande lijst van veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Deelname & abonnement

Leeg

Hoe kan ik deelnemen?

Klik om hier om een account te openen en ontdek hoe gemakkelijk beleggen in crypto-assets is. Als nieuwe klant krijgt u de eerste twee weken gratis toegang. U kunt op elk moment opzeggen of uitstappen en zit dus nergens lang aan vast. 

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Hoe kan ik opzeggen?

Vanuit uw account-dashboard kunt u uw abonnement op ieder gewenst moment opzeggen. Wij hanteren geen opzegtermijn. Als u tijdens de eerste veertien dagen opzegt, brengen wij u geen abonnementskosten in rekening.

Waarom heb ik een aparte crypto-rekening nodig?

T.b.v. de veiligheid en transparantie is de dienstverlening van Mercury Redstone non-custodial. Dat betekent dat wij geen geld of crypto-assets van klanten in bewaring nemen. Wij leveren onze indexstrategie op de individuele crypto-rekeningen van onze klanten.

U dient daarom een eigen crypto-rekening te openen bij een onafhankelijk handelsplatform, waarop uw crypto-assets worden aangekocht, verkocht en voor u worden bewaard. Zodoende profiteert u van de veilige opslag van het handelsplatform.

Onze toegang tot uw crypto-rekening is beperkt tot het kunnen invoeren van koop- en verkooporders binnen uw portefeuille. Wij zijn niet in staat om crypto-assets of geld van uw rekening af te boeken.

Handelsplatformen waarmee wij samenwerken

Hoe lang moet ik mijn belegging aanhouden?

Wij hanteren geen minimale looptijd. U kunt uw abonnement dagelijks opzeggen en zit dus nergens lang aan vast. Indexbeleggen is echter gericht op de lange termijn.

Is de strategie ook toepasbaar op slechts een deel van mijn portefeuille?

Nee, helaas kunt u onze indexstrategie niet slechts gedeeltelijk toepassen op uw portefeuille. Onze software ziet de verschillende componenten in uw portefeuille namelijk als één geheel en zal de strategie daarom altijd uitvoeren over uw totale portefeuille. Het is daarom aan te raden een aparte rekening te openen en zodoende verschillende strategieën van elkaar gescheiden te houden.

Hoewel wij het afraden, kunt u uiteraard te allen tijde zelf handmatig transacties blijven uitvoeren binnen uw crypto-rekening. Onze software zal echter aan het eind van iedere maand uw gehele portefeuille weer herbalanceren en reviseren, inclusief het daarin beschikbare geldbedrag en de eventueel handmatig door uzelf verhandelde crypto-assets.

Hoe werkt de korting met de promotiecode?

Wanneer u kennissen doorverwijst naar Mercury Redstone en zij zich inschrijven met uw unieke promotiecode, ontvangen zowel zij als u een korting van €25,- op de abonnementskosten zodra ze drie maanden betalende klant bij ons zijn.
 
Uw unieke promotiecode vindt u op de accountpagina in uw dashboard.

Kosten & rendement

Leeg

Wat zijn de abonnementskosten?

Het abonnement start zodra u uw index-portefeuille activeert. De eerste veertien dagen van het abonnement zijn gratis.

Na deze gratis periode zijn de jaarlijkse abonnementskosten 1 tot 3% (incl. btw), afhankelijk van waarde van uw belegging.

Mercury Redstone brengt uitsluitend deze abonnementskosten in rekening. U betaalt bij ons geen in- of uitstapkosten en ook geen prestatie- of bewaarvergoeding. Dit maakt indexbeleggen een hele goedkope manier van beleggen, wat uw rendement ten goede komt.

Bekijk hier het volledige overzicht van onze abonnementskosten.

Kan ik de abonnementskosten met crypto betalen?

Nee, u kunt ons helaas niet met crypto-assets betalen omdat de maandelijkse abonnementskosten automatisch worden afgeschreven. De betaling verloopt daarom altijd via uw creditcard of bankrekening.

Wat is het verwachte rendement?

Er is noch een verwacht, noch een gegarandeerd rendement.

Het rendement hangt volledig af van de prestaties van de crypto-assets in de portefeuille. Wél kunnen we u de behaalde rendementen uit het verleden laten zien, waarbij we opmerken dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.

Echter, vanwege de lage kosten en het feit dat koersen niet of nauwelijks te voorspellen zijn, is het rendement van indexbeleggen doorgaans hoger dan dat van de meeste actieve beleggingsstrategieën. Dit geldt wereldwijd voor alle markten. Indexbeleggen betekent minder kosten en meer rendement. Het bewijs hiervoor is overweldigend.

Bieden jullie ook stakingdiensten?

Wij bieden zelf geen stakingdiensten, maar onze dienstverlening is wel uitstekend te combineren met de stakingdiensten van handelsplatform Bitvavo.

Lees meer over staking

Hoe is mijn rendement fiscaal belast?

Een Nederlandse natuurlijke persoon is over het algemeen onderworpen aan de Nederlandse inkomstenbelasting in ‘Box 3’, op voorwaarde dat de crypto-assets worden aangehouden als een privébelegging en geen onderdeel uitmaken van een persoonlijke onderneming die onderworpen is aan de Nederlandse inkomstenbelasting in ‘Box 1’, c.q. een eenmanszaak.

Nederlandse rechtspersonen zoals een besloten vennootschap (BV) worden in Nederland belast voor alle inkomsten en vermogenswinsten verkregen uit beleggingen.

Deze samenvatting is van algemene aard en moet niet worden beschouwd als fiscaal advies. Het is beperkt tot Nederlandse inkomsten- en vennootschapsbelasting en is niet bedoeld om de financiële gevolgen per individu te beschrijven, aangezien dit afhankelijk is van persoonlijke omstandigheden en jurisdictie. U dient uw eigen onderzoek te doen en wordt sterk aangeraden uw eigen financieel, fiscaal en/of juridisch adviseur te raadplegen.

Hoe kan ik winst nemen?

U kunt uw portefeuille op ieder gewenst moment geheel of gedeeltelijk verkopen en de vrijgekomen gelden vanuit uw crypto-rekening terugstorten op uw bankrekening. Voor een gedeeltelijke verkoop geldt dat u te allen tijde de minimale portefeuillewaarde van €2.500 dient aan te houden.

Let erop dat u de vrijgemaakte gelden tijdig vanuit uw crypto-rekening terugstort op uw bankrekening. Wij zullen op de laatste dag van de maand uw gehele portefeuille namelijk weer herbalanceren en reviseren, inclusief het daarin beschikbare geldbedrag.

Storting & opname

Leeg

Wat is het minimale deelnamebedrag?

Het minimale deelnamebedrag is €2.500 (geld en/of crypto). Zo kunt u klein beginnen en, desgewenst, de investering geleidelijk uitbreiden.

Kan ik zo nu en dan ook geld opnemen?

Ja, in uw account-dashboard heeft u de mogelijkheid om uw portefeuille op ieder gewenst moment (24/7) geheel of gedeeltelijk te verkopen. De verhoudingen van de resterende portefeuille blijven daarbij geheel intact. U hoeft zelf niets handmatig aan te passen.

Let erop dat u de vrijgemaakte gelden tijdig vanuit uw crypto-rekening terugstort op uw bankrekening. Wij zullen op de laatste dag van de maand uw gehele portefeuille namelijk weer herbalanceren en reviseren, inclusief het daarin beschikbare geldbedrag.

Kan ik ook geld of crypto-assets bijstorten?

Ja, wanneer u geld of crypto-assets op uw crypto-rekening heeft bijgestort, wordt dit op de laatste dag van de maand, tijdens de herbalancering, automatisch opgenomen in uw portefeuille. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

Desgewenst kunt u, nadat de storting op uw crypto-rekening is bijgeschreven, handmatig een opdracht geven om uw portefeuille meteen te herbalanceren. U doet dit door in uw Mercury Redstone-account onderaan op de portefeuille-pagina op de knop “Portefeuille herbalanceren” te klikken. Zodoende wordt het bijgestorte geld meteen opgenomen in uw crypto-portefeuille en hoeft u niet te wachten tot de laatste dag van de maand.

Kan ik ook crypto-assets in plaats van geld storten?

Ja, dat kan. Als u reeds in het bezit bent van crypto-assets dan hoeft u slechts een rekening aan te maken bij een crypto-handelsplatform waarmee wij samenwerken en daar uw crypto-assets naar over te maken.

Mercury Redstone

Leeg

Hebben jullie ook een app?

Nee, wij hebben – nog – geen app. Maar we hebben wel een mobiele versie van de website en het dashboard. Dus als u op uw mobiel inlogt dan krijgt u de mobiele versie van uw dashboard en portefeuille.

Wanneer u tijdens het inloggen het vakje ‘ingelogd blijven‘ aanvinkt, hoeft u niet steeds opnieuw in te loggen met uw wachtwoord.

U kunt daarnaast ook nog een snelkoppeling naar onze website op het home scherm van uw telefoon zetten.

Waar komt de naam Mercury Redstone vandaan?

Mercury Redstone is vernoemd naar het gelijknamige lanceringsplatform van Nasa en staat voor technologische innovatie. In 1960 en 1961 voerde NASA er zes ruimtevluchten mee uit. Met de derde vlucht op 5 mei 1961, ook wel bekend als Freedom 7, werd Alan Shepard de eerste Amerikaan die succesvol de ruimte betrad.

Mercurius (Mercury) is de Romeinse god van de handel. In vele gedaanten symboliseert hij al eeuwenlang de beurshandel in Nederland. Op de gevel van Beursplein 5 is Mercurius discreet aanwezig. Dit kan niet worden gezegd van het beeld de Vliegende Mercurius zoals die vanaf de galerij sinds jaar en dag waakt over de beursvloer. De figuur van de Vliegende Mercurius hoort bij de Amsterdamse beurshandel sinds 1845, toen Koning Willem II een eerste exemplaar schonk bij de opening van de Beurs van Zocher.

Voorts is Mercury het Engelse woord voor Kwik, het enige metaal dat bij kamertemperatuur vloeibaar (liquide) is en waarmee goud wordt gewonnen.

Staat Mercury Redstone onder toezicht van de AFM of DNB?

De diensten van Mercury Redstone staan niet onder toezicht van De Nederlandse Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De voornaamste reden hiervoor is dat zowel de opslag als de koop en verkoop van uw crypto-assets plaatsvindt op het handelsplatform waar u uw crypto-rekening aanhoudt. Mercury Redstone kan afgezien van het invoeren van koop- en verkooporders niet beschikken over de crypto-assets of het geld op uw crypto-rekening.

De regelgeving omtrent crypto-assets is echter onderhevig aan veranderingen waardoor er in de toekomst mogelijk toezichtrechtelijke vereisten kunnen gaan gelden met juridische consequenties voor de diensten van Mercury Redstone.

Kan Mercury Redstone ook ophouden te bestaan?

Ja, dat zou kunnen. Het zou echter geen gevolgen hebben voor uw crypto-portefeuille omdat die op een extern handelsplatform staat dat volledig onafhankelijk is.

In het geval dat wij onze dienstverlening zouden beëindigen dan stellen we u daar uiteraard ruimschoots van te voren over op de hoogte (zie ook onze algemene voorwaarden). U heeft dan de mogelijkheid uw portefeuille te liquideren en de vrijgekomen gelden weer terug te boeken naar uw eigen bankrekening. Daarnaast kunt u er uiteraard ook voor kiezen uw crypto-portefeuille gewoon aan te houden op het handelsplatform. Wij zullen deze dan echter niet meer maandelijks voor u herbalanceren en reviseren.

Indexbeleggen

Leeg

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een methode voor gespreid beleggen op de lange termijn. Door te beleggen volgens een index neemt u deel in een gespreide portefeuille teneinde de markt te volgen i.p.v. deze proberen te verslaan.

Indexbeleggen wordt daarom ook wel passief beleggen genoemd, waarvoor geen dure analisten nodig zijn. Wij brengen dan ook geen prestatievergoeding in rekening. Dit maakt indexbeleggen een hele goedkope manier van beleggen, wat uw rendement ten goede komt.

Meer rendement
Vanwege de lage kosten en het feit dat koersen niet te voorspellen zijn,
is het nettorendement van indexbeleggen doorgaans hoger dan dat van de meeste actieve beleggingsstrategieën.

Minder risico
Door passief te beleggen in een breed gespreide, marktgewogen portefeuille en er verder niet meer mee bezig te zijn, voorkomt u het risico op verkeerde beslissingen die ten koste gaan van uw rendement.

Meer rust
Indexbeleggen is gericht op de lange termijn, u hoeft er geen aandacht aan te besteden. Bovendien weet u dat u een beter rendement maakt dan de meeste andere beleggers, zowel professioneel als particulier. Het bewijs hiervoor is overweldigend.

Lees meer over indexbeleggen

Wat is een index?

Een index is een maatstaf voor de financiële prestaties van een specifieke beleggingscategorie. Zo is bijvoorbeeld de AEX (Amsterdam Exchange Index) een weergave van de prestaties van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. In de meeste gevallen bestaat een index uit een gespreid mandje van een bepaalde activa, dat wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie.

Wat betekent herbalanceren en reviseren?

Constante prijsfluctuaties hebben als gevolg dat binnen de portefeuille de onderlinge verhoudingen van de crypto-assets schommelen. Ten behoeve van een optimale spreiding wordt uw portefeuille daarom op iedere laatste dag van de maand door ons geherbalanceerd en gereviseerd. Dit maakt het mogelijk de nieuwste trends en ontwikkelingen nauwkeurig te volgen.

 • Tijdens het herbalanceren worden de verhoudingen teruggebracht naar de oorspronkelijke weging op basis van marktkapitalisatie en liquiditeit. Een deel van de hardst gestegen componenten wordt verkocht en daarmee worden componenten bijgekocht die qua prijs relatief achter zijn gebleven. Zodoende wordt er voor een relatief hoge prijs verkocht en voor een relatief lage prijs gekocht.
 • Reviseren betekent dat een crypto-asset uit de index, dat op basis van gedaalde marktkapitalisatie en/of liquiditeit niet langer in de index thuishoort, wordt vervangen door het eerstvolgende uit de selectielijst.

Wat doet MarketVector Indexes?

Voor de compositie van onze index-portefeuille werken wij samen met MarketVector Indexes. MarketVector is gespecialiseerd in belegbare indices en past een onafhankelijke screening toe op de omvang en liquiditeit van alle crypto-assets in onze index-portefeuille.

Meer over MarketVector Indexes

Wat is de MVDA25 Index?

Onze index-portefeuille volgt de Digital Assets 25 Index (MVDA25 Index) van MarketVector Indexes. Deze index is een weergave van de prestaties van de 25 grootste en meest liquide crypto-assets.

Risico’s & beveiliging

Leeg

Hoe risicovol is beleggen in crypto-assets?

Beleggen in crypto-assets brengt vanwege de aanzienlijke marktfluctuaties en hoge onvoorspelbaarheid significante risico’s met zich mee en moet worden beschouwd als zeer risicovol. De waarde van crypto-assets en de daarvan afgeleide beleggingsinkomsten kunnen zowel stijgen als dalen. Beleggers kunnen aanzienlijke verliezen lijden en (een deel van) hun inleg verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Beleggen in crypto-assets is daarom alleen geschikt voor beleggers die zich een dergelijk hoog risico kunnen veroorloven. Wij adviseren u dan ook om slechts een klein deel van uw beleggingsportefeuille aan deze nieuwe beleggingscategorie te alloceren.

Klik hier voor een overzicht van de voornaamste risico’s van crypto-beleggen.

Hoe zijn mijn crypto-assets beveiligd?

Mercury Redstone
De beveiliging van uw account en gegevens heeft onze hoogste prioriteit. Mercury Redstone hanteert daarom een minimale risicotolerantie, is risicomijdend en zich bewust van de risico’s t.a.v. haar dienstverlening.

Wanneer u belegt met Mercury Redstone maakt u voor de opslag van uw crypto-assets gebruik van de beveiliging van het crypto-handelsplatform waarop u uw crypto-rekening aanhoudt. Onze toegang tot uw crypto-rekening is beperkt tot het kunnen invoeren van koop- en verkooporders binnen uw portefeuille. Wij zijn niet in staat om crypto-assets of geld van uw rekening af te boeken.

Daarnaast versleutelen wij alle gebruikersgegevens en maken we gebruik van serviceprovider Cloudflare voor:

 • Webapplicatie firewall
 • DDOS-aanval bescherming
 • SSL/TLS-codering tussen bezoekers en servers

Tips voor een goede accountbeveiliging

Handelsplatform
Wanneer u de opslag van uw crypto-assets uit handen geeft aan een externe partij heeft u altijd te maken met tegenpartijrisico. De vraag is dan op basis waarvan u die partij vertrouwt.

Vanwege hun omvang beschikken de handelsplatformen waarmee wij samenwerken over voldoende middelen om qua beveiliging voorop te lopen. Daarnaast is hun dienstverlening op basis van full reserve custody. Dat betekent dat zij de tegoeden van hun klanten voor 100% in opslag aanhouden. Deze mogen niet worden gebruikt voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld uitlenen, en zijn daarom altijd direct opeisbaar.*

Lees meer over de beveiligingsspecificaties:

*Wanneer u er voor kiest om uw crypto-assets via het handelsplatform te staken dan zijn daar wel extra risico’s aan verbonden.

Wat betekent twee-factor-authenticatie (2FA)?

2FA staat voor twee-factor-authenticatie. Wanneer u dit inschakelt, voegt u een extra beveiligingslaag toe aan uw account. U logt in met iets dat u weet (uw wachtwoord) en iets dat u heeft (een unieke code afkomstig van een app op uw telefoon). U voert dan eerst uw wachtwoord in en vervolgens de door de app gegenereerde code om toegang tot uw account te krijgen. Het genereren van de code doet u met een authenticatie-app zoals bijvoorbeeld Google of Authy Authenticator.

Een hacker zal nu niet alleen uw wachtwoord, maar ook uw telefoon moeten onderscheppen om toegang te krijgen tot uw account. Zorg er wel voor dat u de back-upcode(s) van uw authenticatie-app ook veilig opslaat, voor het geval u uw telefoon verliest. Met deze code(s) kan u de app dan altijd weer opnieuw installeren.

Het gebruik van 2FA via een sms-code raden wij af omdat hackers mogelijk in staat zijn dergelijke sms’jes te onderscheppen.

Tips voor een goede accountbeveiliging

Bitvavo

Leeg

Wat is het handelsplatform Bitvavo?

Het Nederlandse Bitvavo is uitgegroeid tot een van de meest populaire crypto-handelsplatformen in Nederland. Bitvavo ondersteunt 8 betaalmethoden, inclusief iDeal voor directe overschrijvingen. Het platform voldoet aan alle relevante Europese wetgeving en staat geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Voordelen

 • Nederlandse website
 • Eenvoudig en snel geld storten met iDeal of creditcard
 • Bitvavo biedt ook stakingdiensten
 • Voor crypto-beginners is Bitvavo een geschikte keuze

Nadelen

 • Wat minder liquiditeit dan handelsplatform Kraken
 • Voor ervaren crypto-beleggers mogelijk wat te beperkt

Bezoek de website van Bitvavo

Hoe kan ik een Bitvavo-rekening openen?

Een Bitvavo-rekening kunt u eenvoudig hier openen.

Hoe kan ik mijn Bitvavo-rekening koppelen aan mijn account?

Om de koppeling tot stand te brengen is een unieke verificatie vereist: de API-sleutel. Deze kunt u aanmaken in uw Bitvavo-rekening en vervolgens invoeren in uw Mercury Redstone-account.

Klik hier voor een stapsgewijze toelichting op het aanmaken en invoeren van een API-sleutel.

Hoe kan ik geld storten op mijn Bitavo-rekening?

Klik hier voor de verschillende mogelijkheden om geld te storten op uw Bitvavo-rekening.

Hoe kan ik geld terugstorten op mijn bankrekening?

Hoe u geld kunt terugstorten op uw bankrekening wordt hier stap voor stap uitgelegd.

Kraken

Leeg

Wat is het handelsplatform Kraken?

Het Amerikaanse Kraken is een online handelsplatform voor crypto-assets dat in 2011 is opgericht in San Francisco. Kraken is een van de eerste en grootste crypto-handelsplatformen ter wereld. Daarnaast staat het ook bekend als een van de veiligste. Kraken heeft echter geen registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) en voldoet als zodanig niet aan de Nederlandse wetgeving omtrent crypto-assets.

Voordelen

 • Groot internationaal platform met hoge liquiditeit
 • Kraken staat bekend om haar veiligheid
 • Populair bij ervaren crypto-beleggers

Nadelen

 • Geen Nederlandstalige website
 • Geen registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB)
 • Geld storten is niet mogelijk via iDeal of creditcard
 • Wij kunnen via Kraken geen stakingdiensten aanbieden

Bezoek de website van Kraken

Hoe kan ik een Kraken-rekening openen?

Een Kraken-rekening kunt u eenvoudig openen door u bij Kraken in te schrijven.

Hoe kan ik mijn Kraken-rekening koppelen aan mijn account?

Om de koppeling tot stand te brengen is een unieke verificatie vereist: de API-sleutel. Deze kunt u aanmaken in uw Kraken-rekening en vervolgens invoeren in uw Mercury Redstone-account.

Klik hier voor een stapsgewijze toelichting op het aanmaken en invoeren van een API-sleutel.

Hoe kan ik geld storten op mijn Kraken-rekening?

Hoe u geld kunt storten op uw Kraken-rekening wordt hier toegelicht.

Hoe kan ik geld terugstorten op mijn bankrekening?

Hoe u geld kunt terugstorten op uw bankekening wordt hier stap voor stap uitgelegd.