loader image

Indexbeleggen

Wat is een index?

Een index is een maatstaf voor de financiële prestaties van een specifieke beleggingscategorie. Zo is bijvoorbeeld de AEX (Amsterdam Exchange Index) een weergave van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. In de meeste gevallen bestaat een index uit een gespreid mandje van een bepaalde activa, dat wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie.

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een methode voor gespreid beleggen op de lange termijn. Door te beleggen volgens een index neemt u deel in een breed gespreide portefeuille om de markt te volgen i.p.v. deze proberen te verslaan. Indexbeleggen wordt daarom ook wel passief beleggen genoemd, waarvoor geen dure analisten nodig zijn. Dit maakt indexbeleggen een hele goedkope manier van beleggen, wat uw rendement ten goede komt.

Is indexbeleggen een veilige methode?

Beleggen in een breed gespreide index is doorgaans een betere en veel veiligere methode dan proberen afzonderlijke munten te selecteren. Indexbeleggen maakt het mogelijk om te profiteren van de onvoorspelbare stijging van sommige crypto-assets, terwijl de verliezen als gevolg van de daling van andere munten worden beperkt.

Door passief te beleggen in een breed gespreide, marktgewogen index-portefeuille en er verder niet meer mee bezig te zijn, voorkomt u het risico op verkeerde beslissingen die ten koste gaan van uw nettorendement.

Wat is indexbeleggen?

In deze video vertelt Boudewijn Rooseboom over:

  • De strategie van Mercury Redstone
  • De veiligheid van onze dienstverlening
  • De voordelen van Mercury Redstone

Actief vs. passief beleggen

Actief handelen in crypto-assets is vooral onder jongeren erg populair. Online worden er allerlei cursussen en adviezen over aangeboden. Wat er echter niet bij wordt vermeld, is dat verreweg de meeste van deze actieve beleggingsstrategieën de markt (c.q. de index) niet verslaan. Dat kan ook niet want actief handelen is een zero-sum game. Dat wil zeggen dat de winst van de één het verlies van de ander is en vice versa. Dit geldt wereldwijd voor alle markten. Passief indexbeleggen is simpelweg de beste keuze.

Uit onze rendementsvergelijking blijkt dan ook zonneklaar dat onze passieve index-portefeuille de afgelopen jaren een aanzienlijk beter nettorendement heeft opgeleverd dan het gemiddelde van de actieve beleggingsstrategieën uit de benchmark index. 

Bekijk de rendementsvergelijking

Indexbeleggen betekent minder kosten

Actief handelen brengt extra kosten met zich mee, die ten koste gaan van uw nettorendement. Hoe meer u handelt, hoe meer transactiekosten u betaalt. En wanneer u het uitbesteedt, komen daar de hoge kosten van dure fondsmanagers nog bij.

Zo wordt er door actief beheerde cryptofondsen, naast de opslag- en beheerkosten, doorgaans ook een stevige prestatievergoeding gerekend van soms wel 20 tot 25% per maand! Houd er dan rekening mee dat die kosten allemaal af gaan van uw rendement. Bij passief indexbeleggen heeft u deze kosten allemaal niet, wat uw nettorendement ten goede komt.

Meer over het rendement

Percentage

Het totale nettorendement van onze passieve index-portefeuille was sinds de start wel 3,5x hoger dan dat van de groep actief beheerde crypto-fondsen uit de benchmark index.

.
Open een account

Gratis uitproberen?

Wilt u onze index-portefeuille geheel vrijblijvend, twee weken gratis uitproberen?