loader image

Indexbeleggen is een
beproefde methode
voor gespreid beleggen
op de lange termijn.

Wat is index-
beleggen?

Wat is een index?

Een index is een maatstaf voor de financiële prestaties van een specifieke beleggingscategorie. Zo is bijvoorbeeld de AEX (Amsterdam Exchange Index) een weergave van de prestaties van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. In de meeste gevallen bestaat een index uit een gespreid mandje van een bepaalde activa, dat wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie.

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een beproefde methode voor gespreid beleggen op de lange termijn. Door te beleggen volgens een index neemt u deel in een breed gespreide portefeuille om de markt te volgen i.p.v. deze proberen te verslaan.

Indexbeleggen wordt daarom ook wel passief beleggen genoemd, waarvoor geen dure analisten nodig zijn. Wij brengen dan ook geen prestatievergoeding in rekening. Dit maakt indexbeleggen een hele goedkope manier van beleggen, wat uw rendement ten goede komt.

Waarom
indexbeleggen?

In deze video bespreekt Boudewijn Rooseboom:

  • Het verschil tussen actief en passief beleggen.
  • Waarom actief beleggen meestal niet werkt.
  • Het belang van lage kosten en een lange termijn.

Meer rendement

Vanwege de lage kosten en het feit dat koersen niet of nauwelijks te voorspellen zijn, is het nettorendement van indexbeleggen doorgaans hoger dan dat van de meeste actieve beleggingsstrategieën.

Minder risico

Door passief te beleggen in een breed gespreide, marktgewogen portefeuille en er verder niet meer mee bezig te zijn, voorkomt u het risico op verkeerde beslissingen die ten koste gaan van uw rendement.

Meer rust

Indexbeleggen is gericht op de lange termijn, u hoeft er geen aandacht aan te besteden. Bovendien weet u dat u een beter rendement maakt dan de meeste andere beleggers, zowel professioneel als particulier.

Experts over indexbeleggen