loader image

Eén portefeuille met de grootste en meest verhandelde crypto-assets.

Portefeuille-diagram

  • Maandelijkse herbalancering
  • 91% van de totale cryptomarkt
  • Weging: marktkapitalisatie en liquiditeit

Portefeuille-compositie

Omdat niet altijd alle vijfentwintig crypto-assets uit de MVDA25 Index op het crypto-handelsplatform worden verhandeld kan de portefeuille-compositie deels afwijken van de index.

Documenten

MarketVector Digital Assets 25 Index

Onze index-portefeuille volgt de MVDA25 IndexDit is een door MarketVector Indexes opgestelde index die de prestaties van de vijfentwintig grootste en meest liquide crypto-assets weergeeft. Hieruit filteren wij de crypto-assets die worden verhandeld op het handelsplatform Bitvavo en zodoende onderdeel uitmaken van onze index-portefeuille.

.

Optimale spreiding

Beleggen in een breed gespreide index is doorgaans een betere en veel veiligere methode dan proberen afzonderlijke munten te selecteren. Onze index-portefeuille beslaat 91% van de totale cryptomarkt, gemeten op basis van de totale marketkapitalisatie van de top 100 crypto-assets minus de stable coins. T.b.v. een optimale spreiding hanteert de MVDA25 Index bij de maandelijkse herbalancering een maximale weging van 20% per crypto-asset. Dit voorkomt dat een crypto-asset (bv. bitcoin) te dominant wordt.

Geen meme en privacy coins

I.v.m. de naleving van kwaliteitsnormen en regelgeving zijn meme en privacy coins uitgesloten van de MVDA25 Index en onze index-portefeuille.

De reden voor het uitsluiten van meme coins zoals Dogecoin (DOGE) en Shiba Inu (SHIB) is dat de fundamentele onderbouwing onvoldoende is. Hoewel meme coins ontzettend populair kunnen zijn en daarom qua omvang deel uit kunnen maken van de top vijfentwintig, zijn ze vaak slechts gebaseerd op een grapje en ontberen ze concrete functionaliteit.

Voor privacy coins zoals Monero (XMR) geldt dat de wetgever de handel erin aan banden heeft gelegd vanwege het gebrek aan transparantie. Privacy coins mogen om die reden geen deel uitmaken van professionele indices en worden ook niet aangeboden op Europese crypto-handelsplatformen.

Maandelijks herbalanceren en reviseren

Constante prijsfluctuaties hebben als gevolg dat binnen de portefeuille de onderlinge verhoudingen van de crypto-assets schommelen. Ten behoeve van een optimale spreiding wordt de portefeuille daarom op iedere laatste dag van de maand door ons geherbalanceerd en gereviseerd. Dit maakt het mogelijk de nieuwste trends en ontwikkelingen nauwkeurig te volgen.

  • Tijdens het herbalanceren worden de verhoudingen teruggebracht naar de oorspronkelijke weging op basis van marktkapitalisatie en liquiditeit. Een deel van de hardst gestegen crypto’s wordt verkocht en daarmee worden crypto’s bijgekocht die qua prijs relatief achter zijn gebleven. Zodoende wordt er voor een relatief hoge prijs verkocht en voor een relatief lage prijs gekocht.
  • Reviseren betekent dat een crypto-asset uit de index, dat op basis van gedaalde marktkapitalisatie en/of liquiditeit niet langer in de index thuishoort, wordt vervangen door het eerstvolgende uit de selectielijst. Maandelijkse revisie maakt het mogelijk om te profiteren van de onvoorspelbare stijging van sommige crypto-assets, terwijl de verliezen als gevolg van de daling van andere munten hierdoor worden beperkt.